Wnikliwe historie o swiecie

niecierpliwy pracownik opowiada

Blog

Skosztujże jagody kamczackiej, a nie poskąpisz

Długo żyjąca jagoda kamczacka to znaczy suchodrzew zjadliwy, istota zielona o wyśmienitych słodko-kwaśnych wytworach. Jest to istota zielona łatwa w produkcji i dodatkowo dlatego podobnie uzyskuje jeszcze większą popularność, coraz częściej siejemy krzaki w swoich prywatnych botanikach i na działkach. Jaki skład wartości decyduje o tym, że istota zielona staje się przychylnie praktykowana? Nade wszystko jagoda kamczacka staje się rośliną mrozoodporną i dodatkowo nie żąda ochronienia przed niedobrymi zimowymi warunkami. Tymczasem kwitnie od kwietnia do maja, kiedy to aura nie zawsze bywa należyta dla wzrostu roślin, to kwiaty owego krzewu przeżyją wiosenne przymrozki.



ogrod.uslugi-dla-domu.pl


Krzaki jagody najlepiej sadzić jesienią, rozród tego rodzaju rośliny dzieje się przez sadzonki. Przynależy pamiętać, że rozsiewając ową roślinę, jak jagoda kamczacka rozsad jej zdobywamy w pierwszej połowie czerwca, po zrealizowaniu kwitnienia. Na sadzonki najrozsądniej wyselekcjonować początkujące pędy. Po załatwieniu rozsad należy umiejscowić je w doniczkach, do których wsypujemy perlit i torf, w następnej kolejności przetransportować na lokalizację przyzwoicie nasłonecznioną. Gdy pędy wygenerują system korzeniowy, przesadzamy roślinę, sadząc ją do delikatnie kwaśnej, urodzajnej ziemi. W branżowych sklepikach możemy kupić flanc jagody kamczackiej w kilku jej wersjach. W zestawie przystępnych bywa krocie odmian polskich, wyłowionych na mocy polskich rodowitych producentów. Pośród nich uhonorować jest możliwość odmianę o mianie Atut, Zojka czy Wojtek. Jeżeli zadecydujemy się na laicką hodowlę jagodowych krzewów główną sprawą, o jakiej powinno się wzmiankować, staje się niedostatek zastosowania sztucznych środków dbałości ziół. Tę osobliwą roślinę możemy hodować ekologicznie. Bez wątpienia będziemy zdziwieni dużym jej owocowaniem. Krzewy dostarczają smakowite jagody o fioletowo-granatowych kolorze, jakie możemy poddać obróbce cieplnej budując soki i dodatkowo konfitury i dżemy. Owoce są przyjemne i pachnące, doskonałe do bezpośredniego zjedzenia.

Dane dzięki: ogrod.uslugi-dla-domu.pl